Eataly'nin Tarifleri
Crostata alla Marmelatta Tarif
Malzemeler:
-2 su bardağı dilediğiniz bir reçel
-1/4 su bardağı kayısı reçeli
*isteğe bağlı, üzeri için
-1 su bardağı çok amaçlı un + ½ su bardağı hamuru açmak için un
-1/4 su bardağı şeker
-6 yemek kaşığı tereyağı (soğuk ve parçalara bölünmüş) +1 yemek kaşığı tereyağı (tart tabanını yağlamak için)
-1 yumurtanın sarısı
-Bir tutam tuz
Yapılışı:
Unu, şekeri, tuzu bir kâseye koyun ve bir çatal yardımıyla karıştırın. Tereyağını parçalar halinde üzerine serpiştirin ve bir spatula yardımıyla elinizle tereyağını bu karışıma iyice yedirin. Yumurta sarısını ekleyin ve malzemeler birleşene kadar spatula yardımıyla tekrar karıştırın. Spatulayla karıştırmakta zorlanıyorsanız elinizle yoğurarak da bu işlemi yapabilirsiniz. Hamurunuza yuvarlak bir şekil verdikten sonra streç filme sarın ve en az 1 saat, en fazla 1 gün buzdolabında dinledirin. Öncesinde fırınınızı 180°C’ye ısıtın. Tartınızı 20-22 cm’lik kelepçeli tart kalıbına yerleştirin ve kalıbın tabanına tereyağı ile güzelce yağlayın. Dilerseniz tabanına yağlı kâğıt da koyabilirsiniz. Tart hamurunu hafifçe unladığınız bir tezgâha alın. Hamurun yaklaşık üçte birini kesin, kestiğiniz parçayı yeniden streç filme sarın ve buzdolabına koyun.(Hamurun içinde tereyağı olduğu için dışarıda bırakmamanız gerekiyor.) Geri kalan hamurunuzu tart kalıbına yerleştirmeden önce tezgâha biraz un serperek bir merdane yardımıyla açın. Daha sonra kalıbınıza yerleştirerek tabanındaki hamurun her tarafa eşit yayıldığından emin olun. Hamuru kalıbın yanlarına doğru açmaya devam edin. Kalan hamurdan bir parça alıp merdane yardımıyla açın ve uzun bir şerit elde edin. Yaklaşık 2 cm kalınlığında açtığınız bu şerite daire şeklini verin ve tart hamurunuzun köşelerini saracak şekilde yerleştirin. Tart kalıbındaki hamurun üzerine bir yağlı kâğıt yerleştirin ve üzerine evinizde bulunan kuru baklagillerden ekleyin. Kuru baklagillerin tart hamurunun tabanını kaplaması yeterlidir. Ön pişirme yapmak için yaklaşık 15 dakika fırında pişirin. Kalıbınızı fırından çıkardıktan sonra soğuması için biraz bekletin. Bu sırada fırınınızı 200°C’ye ayarlayın. Üzerine dilediğiniz reçeli tabana eşit kalınlıkla olacak şekilde dökün. Çalıştığınız tezgâhı hafifçe unlayın ve kalan hamuru tartınızın üzerine kafes yapmak için yaklaşık 2-3 cm kalınlığında merdane yardımıyla açın. 1-2 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Hazırladığınız şeritleri tartınızın üzerine yerleştirin ve daire şeklini verdiğiniz köşe hamura tutturun. Kafes için dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Tartınızı, 15-20 dakika boyunca kafes şeritleri altın rengi olana kadar pişirin. Dilerseniz, tartınız pişerken kayısı reçelini küçük bir tencerede, 2 yemek kaşığı suyla karıştırarak düşük ateşte ısıtın. Tartınızı fırından çıkarttıktan hemen sonra mutfak fırçası yardımıyla kafesin üzerine sürün. Tezgâhta tamamen soğuttuğunuz tartı servis edebilirsiniz.
Buon Appetito!