Eataly’i Keşfet
Toscano Bölgesi’nin Özel Bir Şarabı: Chianti Classico DOCG
Leonardo Da Vinci’ye göre "İyi bir şarabın keşfi, insanlık için yeni bir yıldızın keşfinden gittikçe daha iyi bir hale geliyor.”
Chianti Classico Nedir?
Minimum % 80 Sangiovese üzümlerinden yapılan ünlü bir kırmızı şarap olan Chianti Classico, 13. yüzyıldan beri Toskana'da üretilmektedir.
Sangiovese; kireçtaşı, kil ve kumtaşı bakımından zengin topraklarda yetişen asmalardan; Eylül ortasından başlayarak Ekim ortasına kadar hasat edilir. Bu tam gövdeli kırmızı şarap için her zaman en tercih edilen üzüm çeşidi olmuştur.
Toscana'nın kalbinde üretilen Chianti Classico yalnızca şu bölgelerde yapılabiliyor: Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti, Radda in Chianti, Barberino Tavarnelle, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi e San Casciano, Val di Pesa'da.
Yani, bu alanların dışında başka Chianti şaraplarını da bulabilirsiniz, ancak yalnızca belirtilen ad bölgesinde üretilenler şişede "Chianti Classico" adını taşır.
Chianti Classico’nun Hikâyesi:
Chianti Classico Konsorsiyumu, ticari markasını ve Black Rooster şarabı ile üretim bölgesi arasındaki bağı korumak için 1924 yılında kuruldu. 1984 yılına kadar, Chianti Classico DOCG statüsünü kazandı ve tüm Chianti Classico şaraplarının bu belirlenen bölgede ve çok özel üretim gereksinimlerine göre yapılmasını sağladı.
Chianti Classico şişesinin belirleyici işareti siyah horozdur. (Bu sembolü şişenin arkasında veya mantar kısmında görebilirsiniz.)
Neden Horoz Simgesi Var?
Efsaneye göre, orta çağda, Firenze ve Siena Cumhuriyetleri birbirlerine düşmandı.
Chianti bölgesinde, şehir devletlerinin egemenlik arayışında sürekli olarak savaş vardı. Anlaşmazlığı sona erdirmek için, iki şövalyenin şafakta ortaya çıkması, horoz işaretiyle kendi şehirlerinden ayrılması ve buluştukları yere göre sınırı belirlemesi kararlaştırıldı. Floransalılar siyah bir horoz, Siyenliler de beyaz bir horoz seçtiler.
Büyük karar gününde, siyah horoz şafaktan önce ötmeye başladı ve Floransalı şövalye, Siena şövalyesi uyanmadan çok önce yola çıktı. Büyük bir avantajla şövalyeler Fonterutoli'de buluştu.
Böylece, Chianti'nin neredeyse tamamı Firenze Cumhuriyeti'ne getirildi ve siyah horoz, bölgenin kalıcı bir sembolü haline geldi.
Chianti Classico’nun Türleri:
Kimyasal bileşim ve duyusal özellikler bakımından farklılık gösteren üç tür Chianti Classico vardır. Bu üç tür, Chianti Classico piramidini oluşturur.
Üstteki Gran Selezione, bağın en iyi üzümlerinden ve sadece tek bir bağda elde edilir. En az 30 ay dinlendirilir. Tabii ki, bu şaraplar aynı zamanda Consorzio'nun belirttiği gibi katı parametrelere de uymalıdır.
Riserva şaraplarının en az 24 ay dinlendirilir ve belirli parametrelere uyması gerekir.
Annata resmi bir kategori değildir ve "normal vintage" anlamına gelir. Bu şarapların zorunlu yaşlandırma gerekliliği yoktur. Ancak yine de aynı katı parametrelere uymaları gerekir.
Chianti Classico Nasıl Eşleştirilir?
Chianti Classico, çok yönlü şaraplardan biridir. Hafif baharatlı, dengeli ve kuru, kiraz, menekşe tadına sahip bu yakut kırmızısı şarabı, basit makarna yemeklerinin yanı sıra zengin, yağlı ana yemekleri ile tercih edebilirsiniz. Bu şarabı ayrıca bir peynir ve şarküteri tabağı ile de eşleştirebilirsiniz.
Chianti Classico’yu Eataly Market’te keşfedebilirsiniz!