Eataly'i Keşfet
Risotto Rehberi
Rissoto’yu evde yapmaya çalışmak biraz korkutucu gözükse de bu yemek en sevilen İtalyan yemeklerinden biridir. Yapım süreci çeşitlilik gösterse de temel teknikler aynıdır. Risotto yapımı rehberimize göz atarak sizler için hazırladığımız tarif ile evde şu ana kadar yediğiniz risottoların en güzelini hazırlayabilir ve sevdiklerinize servis edebilirsiniz!
- STOCK HAZIRLAYIN.
Yaklaşık 6 ½ bardak sebze veya tavuk suyunu büyük bir tencerenin içinde kaynatın. Üstünü kapattıktan sonra sıcak tutmaya çalışın.
- AROMA EKLEYİN.
Büyü bir tencerenin içine doğranmış soğanlarınızı ekleyin ve üzerine biraz saf sızma zeytinyağı gezdirdikten sonra orta ateşte 5 dakika kadar soğan altın rengini alana kadar kavurun.
- PİŞİRİN
Tencerenize 2 bardak pirinç ekleyin (Carnaroli veya Arborio kullanabilirsiniz),tahta kaşık ile karıştırmaya devam edin. 3 dakika boyunca kenarları saydamlaşmaya ve pirincin kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. (İtalyanlar bu tekniğe la tostatura derler)
- ŞARAP EKLEME ZAMANI.
½ bardak kadar sek beyaz şarap ve bir tutam tuzu tencereye ekleyin. Alkol kaynayana ve tencere neredeyse suyunu çekene kadar sürekli karıştırmaya devam edin.
- STOCK EKLEYİN
Hazırladığınız sıcak sebze veya tavuk suyundan 1 kepçe tencerenize ekleyin.
- KARIŞTIRIN.
Tahta kaşığınızla pirincinizi karıştırın.
- TEKRAR STOCK KOYUN VE KARIŞTIRIN.
Pirinç, suyunu çektikten sonra tekrar birince kepçe hazırladığınız sebze veya tavuk suyundan ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 5. Ve 6. Aşamayı pirinç al dente olana kadar yapmaya devam edin.
- BAHARAT EKLEYİN.
Risottonuzu ateşten alın. Biraz lezzet katmak için saf sızma zeytinyağı ya da soğuk tereyağı ekleyerek karıştırın. Parmigiano Reggiano veya Grana Padano ekleyip iyice karıştırmanızı öneririz. Son olarak baharatlarınızı ve ihtiyacınız kadar tuzu ekleyebilirsiniz.
- DİNLENMEYE BIRAKIN.
1-2 dakika kadar risottonuzu dinlenmeye bırakın.
- SERVİS ETMEYE HAZIRSINIZ.
Servis etmeye hazırsınız! Bu muhteşem yemeği misafirlerinize servis edebilir, yanına parmesan peyniri ve balsamic sos ekleyerek yemeğinizin lezzetini arttırabilirsiniz. Buon appetito !
Artık risotto yapmada bir uzman olduğunuza göre, risotto tarifimizi ahtapot mürekkebi, safran, mantar, kırmızı hindiba ve daha fazlasını isteğinize göre ekleyebilir, tarifi geliştirebilirsiniz.