Eataly'yi Keşfet
Makarna ve Sos Nasıl Eşleştirilir
Kısa ve düz şeklinden uzun ve kıvrımlıya kadar her makarnanın kendine özgü bir formu vardır. İtalya'da bölgelerin makarna ve sos eşleşmelerini takip etmek adetten olsa da, birkaç basit yönergeyi izleyerek her şekli mükemmel bir ‘sugo’ ile birleştirebilirsiniz.
Eşleştirmeye hazır mısınız? Rehberimizle makarnayı sosla nasıl eşleştireceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin!
TUBOLARE
İçi boş boru şeklindeki makarna, çeşitli malzemeleri içinde tutmak için mükemmeldir. Geniş olanları daha büyük taneli ve daha yoğun soslarla; ince tüpleri ise ince doğranmış malzemelerle eşleştirin. Boru makarna, iç doldurma ve pişirme için de harika bir makarna türüdür.
Örnekler: penne all'arrabbiata, paccheri con sugo di mare, paccheri al forno, baked ziti alla norma
ATTORCIGLIATA
Bükülmüş makarna şekillerinin köşeleri ve araları, pesto veya ufalanmış sosis gibi küçük, ince kıyılmış malzemeler içeren sosları içinde tutmak için idealdir. Makarna ve sosları eşleştirirken, makarna şeklinin ne kadar dar veya geniş olduğunu düşünün ve sosu en fazla içinde tutlabilecek şekle göre eşleştirin.
Örnekler: fusilli con speck, vesuvio al ragù, caserecce al pesto Trapanese, trofie al pesto, filei con sugo 'nduja
LUNGA
İşlerin zorlaşmaya başladığı yer burasıdır. Uzun makarna şekilleri söz konusu olduğunda, ince veya kalın olarak farklılık gösterebileceğinden, sos eşleşmeleri değişiklik gösterebilir. Kapellini (melek saçı), spagettini (ince spagetti) ve vermicelli gibi ince şekiller, hafif krema veya yağ bazlı soslar gerektirir, burada deniz ürünleri de işe yarar. Öte yandan, tagliatelle, pappardelle ve mafaldine gibi daha kalın şekiller, ragù alla bolognese, porcini mantarı veya taneli domates sosu gibi daha kalın sosları kaldırabilir.
Örnekler: spagetti al pomodoro, spagetti cacio e pepe, trenette al pesto, linguine alle vongole, tagliatelle alle Bolognese
RIPIENA
Dolgusunda zaten fazlasıyla lezzet bulunduğundan, taze makarna şekilleri genellikle kahverengi tereyağı ve adaçayı sosu gibi hafif tereyağlı veya sıvı yağ bazlı soslarla servis edilir. Emilia-Romagna ve kuzey İtalya'nın bazı bölgelerinde doldurulmuş makarna, tortellini in brodo gibi sıcak et suyunda servis edilir.
Örnekler: agnolotti del plin, ravioli ai piselli, ravioli di zucca, tortellini in brodo
PASTINE
Stelline, orzo ve anellini gibi ufak makarna çeşitleri, kaşıkla kolayca alınabilecekleri çorba veya et suyunda servis edilir. Bir sonraki sebze çorbanızı servis etmeye 5 ila 7 dakika kala picole pastine’i ekleyerek doyurucu bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Bu sayede çorbanızda daha kalın bir kıvam elde edeceksiniz.
Profesyonel ipucu: Pastine yaz aylarında soğuk makarna salatalarında da kullanılabilir.
Örnekler: insalata di fregola, Genovese minestrone con brichetti
Artık makarnayı sosla eşleştirme konusunda uzman olduğunuza göre, evinizde eşleştirme pratiği yapmak için gerekli malzemeleri satın alabilirsiniz.
Yüzlerce yüksek kaliteli malzemeyi keşfetmek için Eataly'ye uğrayın ya da kapınıza kadar gelen en iyi makarna ve sosları almak için online alışveriş yapın!